Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας - Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

«Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία» - Για τον κάθετο άξονα ο λόγος

14.5.14 ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ Unknown , 1 ΣΧΟΛΙΟ

Χαρακτηριστικό δείγμα της αναποτελεσματικότητας, της ολιγωρίας, της διγλωσσίας, της ανικανότητας να κρίνουνε ανάγκες και προτεραιότητες, των πελατειακών σχέσεων και των αντιφάσεων, των πολιτικών, στην Ελλάδα και στον τόπο μας, είναι η περίπτωση του κάθετου άξονα Βέροια- Νάουσα- Σκύδρα.

Το έργο ξεκίνησε πριν 18 περίπου χρόνια, με αρχικό στόχο την βελτίωση του υπάρχοντα δρόμου. Επειδή υπήρχαν εκατέρωθεν πολλά κτίσματα με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, για να μη θιγούν, αποφασίστηκε νέα χάραξη. Από τεχνική άποψη ο σχεδιασμός αυτός παρουσίαζε σοβαρές αδυναμίες και λάθη. Χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και βιαστικά ενόψει εκλογών, ξεκίνησε να κατασκευάζεται ένα μικρό τμήμα για το οποίο και έγινε μελέτη.  Γρήγορα βγήκαν στην επιφάνεια οι τραγικές ελλείψεις προετοιμασίας και το έργο καρκινοβατούσε με τις αντιφατικές ενέργειες της τότε κρατικής διοίκησης της περιφέρειας ώσπου στο τέλος σταμάτησε.

Όλα αυτά τα χρόνια, αν εξαιρέσουμε το δήμαρχο Νάουσας, ουσιαστικά υπήρξε πλήρης αδιαφορία από δημάρχους, βουλευτές, νομάρχες, αντιπεριφερειάρχη.

Ποτέ δεν έγιναν ουσιαστικές και επίμονες παρεμβάσεις εκεί που έπρεπε, στο υπουργείο δηλαδή. Γιατί το έργο, λόγω του συνολικού υψηλού κόστους, μόνο σαν έργο εθνικού προγράμματος μπορούσε να υλοποιηθεί. Έγιναν τότε μόνο κάποιες συσκέψεις, χωρίς συμμετοχή, για να βγουν φωτογραφίες, καθώς και μερικές χλιαρές κουβέντες με τον περιφερειάρχη.

Έτσι, το έργο προχωρούσε αργά, επειδή είχε αρχίσει, και όχι επειδή το ζητούσαν τοπικοί παράγοντες. Εδώ βλέπει κανείς ξανά την ανεπάρκεια, την μικροπολιτική λογική, τους στενούς ορίζοντες όλων, κυρίως νομαρχών και του μετέπειτα αντιπεριφερειάρχη. Διέθεταν άπειρο χρόνο για μικροέργα και τσιμενταύλακες, στη βάση των πελατειακών σχέσεων, και αντίθετα αγνοούσαν επιδεικτικά και εγκληματικά μία παρέμβαση με πραγματικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Ανακοίνωναν θριαμβευτικά έργα και δράσεις ολίγων χιλιάδων ευρώ, που προέρχονταν από θεσμοθετημένες εθνικές χρηματοδοτήσεις και αδυνατούσαν ή απέφευγαν να διεκδικήσουν το περισσότερο που δικαιούνταν για έργα αναπτυξιακά.

Απαιτεί τόλμη και θάρρος, όραμα και σχέδιο, συντονισμό και δράση, το σημαντικό και το μεγάλο. Χαρακτηριστικά που όπως φαίνεται δε διέθεταν τοπικές και κεντρικές ηγεσίες στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Και είναι πραγματικά αστείο αν όχι τίποτα χειρότερο, να βλέπει κανείς τον περιφερειάρχη και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη να εξαγγέλουν περιχαρείς και περήφανοι τον κάθετο άξονα σαν έργο για την επόμενη πενταετία. Όταν μάλιστα, για το υπόλοιπο τμήμα που αποτελεί τα 4/5 του συνόλου δεν υπάρχουν ούτε καν μελέτες.

Ας σοβαρευτούμε…

Και ας δει κάποτε και ο λαός την πραγματικότητα και τους επίδοξους ηγέτες του με καθαρή ματιά και ευθύνη.

1 σχόλιο:

  1. Όχι γιατρέ δεν ήταν όλα όσα περιγράφεις. Ήταν περίπτωση καθαρής διαφθράς. Κάποιος έβαλε τελικά κάμποσα στην τσέπη του. Ακολούθησε το χρήμα γιατρέ. Είναι τελικά ο πιό ασφαλής οδηγός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή